Tortosa, ciutat mediterrània de les tres cultures

Ruta caminant per Tortosa

Claustre de la Catedral de Tortosa

Tortosa

Fitxa tècnica
Durada: 2 h 30 min
Època recomanada: tot l'any
Senyalització: 

 

Descripció
Quan els sarraïns lliuren la ciutat a Ramon Berenguer IV l'any 1148, Tortosa inicia el període de la dominació cristiana. És a partir d'aquest moment que es configuren els trets fisionòmics més característics de la ciutat.

La façana fluvial era la primera imatge que tenia el viatger que arribava de terres valencianes. Per evocar la Tortosa del segle XII, cal que ens la imaginem amb els edificis a tocar directament del riu i un port fluvial activíssim.


Recorregut
El recorregut s'inicia al carrer Jaume Ferran i Clua, davant del Palau Oliver de Boteller (segle XV), casal d'una de les nissagues més poderoses de la Tortosa medieval. En l'actualitat, hi trobem adossada l'única font gòtica que es conserva a la ciutat.

 

Catedral de Santa Maria de Tortosa


Continuem pel carrer de la Croera, on hi ha el palau Episcopal i la Catedral. Del Palau, en destaca la capella i la façana interior. A la seu, iniciada l'any 1347, podem visitar l'única capçalera amb doble deambulatori que existeix a Catalunya, els retaules de l'Estrella (segle XIV) i de la Transfiguració (segle XV), i la Reial Capella de la Cinta (segle XVIII), patrona de la ciutat.

Per la porta de l'Olivera (segle XVIII) sortim a la plaça de la Cinta. A la dreta, hi ha el carrer de la Rosa, expressió de la poderosa Tortosa del segle XV, on excel·leixen els palaus Oriol i Despuig (segle XV) i de Capmany (segle XVIII).

A l'esquerra de la plaça, el portal del Romeu, on les imatges de sant Jaume i sant Cristòfol recorden que és aquest lloc on comença el Camí de Sant Jaume de l'Ebre.
 

Portal del Romeu de Tortosa


Pel carrer de la Mercè arribem fins a l'antic Hospital de la Santa Creu (segle XVIII). Cal visitar el conjunt dels Reials Col·legis, considerat un dels millors conjunts renaixentistes de Catalunya.

Al carrer de Montcada es localitza el Reial Monestir de la Puríssima Concepció Victòria (segle XVIII); a l'interior podreu admirar el Crist de la Puríssima tallat per Innocent de Palerm (segle XVII).

Per qualsevol dels estrets i costeruts carrers pugem al convent de Santa Clara (segle XIII), considerat un dels més antics de l'orde de les clarisses a Catalunya, i que dóna nom al barri que l'acull.

El recorregut continua pels carrers dels típics barris de Santa Clara i el Garrofer, que llisquen pels vessants del turó del Sitjar fins al coll de Sant Joan.

Pel carrer Sant Blai sortim als eixamples, cap a la Tortosa més actual.
 Font: Institut Municipal d'Activitats Culturals i Turístiques de Tortosa.
Més informació a la web del Palau Robert

Localització

Javascript is required to view this map.