Ruta del Teix

Ruta a peu pels voltants de Rasquera

Ruta del Teix

Rasquera

Fitxa tècnica
Durada: 1 h
Distància: 17,78 km
Desnivell: 160 m
Dificultad: fàcil
Època recomanada: tot l'any


 

Descripció
Recorregut pels voltants de Rasquera que permet descobrir els prop de 200 teixos de la teixeda de Cosp i la font del Teix. Aquests arbres eren abundants en temps prehistòrics, però avui en dia quasi han desaparegut. Es passa també pel mas de Joan de Pere, bon exemple de les típiques masies de la contrada en què habitatge i corrals formen un sol cos.

 

Recorregut
La ruta comença a Rasquera. Per arribar-hi es pren la C-12 fins al km 50, entre Móra d'Ebre i Tortosa, on s'agafa la carretera del Perelló (la TV-3022) durant mig quilòmetre i es trenca a la dreta en direcció al poble. S'hi entra pel carrer de la Ribera d'Ebre fins a trobar una placeta amb una font, a l'inici del carrer del Pla de la Bassa. En aquest punt es deixa el cotxe i s'inicia l'excursió.

 

0 km (172 m). Se surt de davant la font i es pren cap al SE el carrer de Rasa, que duu a la carretera TV-3022. 0,31 km (160 m), 0 h 04 min. En un revolt poc abans de la carretera es troben uns indicadors amb els senyals blancs i grocs del PR C-80 (sender de petit recorregut), que cal seguir durant l'itinerari, i uns altres amb l'explicació de la Ruta del Teix. Es pren la pista senyalitzada que surt a la dreta en direcció SE.

 

Més endavant (km 0,81, 166 m, 0 h 11 min) es troba una cruïlla i es continua pel sender de la dreta. Poc després (km 1,11, 157 m, 0 h 16 min), al següent encreuament, se segueix recte en direcció SE.

 

1,39 km (160 m), 0 h 20 min. Bifurcació: es pren la pista que baixa a la dreta (SO) i, de seguida, se'n deixa una altra que marxa a l'esquerra.

 

2,94 km (169 m), 0 h 42 min. Mas de Juastrell de Manera. Es deixa el mas a la dreta i, passats uns metres, quan la pista comença a pujar, es pren un corriol costerut de la dreta que s'enfila pel bosc.

 

3,32 km (184 m), 0 h 47 min. Se surt a una pista. Cal travessar-la i seguir per l'altra banda per un altre corriol que davalla al barranc de la Pedraleta. Després cal remuntar per l'altra riba fins a trobar una pista asfaltada (km 3,73, 190 m, 0 h 55 min), que es pren cap a la dreta en direcció S/SO.

 

4,60 km (230 m), 1 h 10 min. Es passa pel costat del mas de Joan de Pere i, a la seua dreta, es pot veure el cim de la Moleta Rodona, on es pot pujar per contemplar les runes d'un poblat de l'edat del bronze. Es continua, però, en direcció a la muntanya per la pista asfaltada, que va pujant en direcció SO tot fent revolts.

 

6,70 km (383 m), 1 h 48 min. S'arriba a un petit collet, on la pista gira a l'esquerra. Pocs metres abans del collet s'ha deixat un corriol senyalitzat que duu a la cova de la Portella. S'acaba l'asfalt i, poc després, continua la pujada.

 

7,83 km (455 m), 2 h 07 min. S'acaba la pista forestal en una esplanada on hi ha la font de Múrria. Es continua per un corriol que surt a l'esquerra d'una bassa d'aigua per a l'extinció d'incendis. Poc més enllà, en una bifurcació, es pren el camí de l'esquerra, que duu a la font i al refugi del Teix.

 

8,58 km (611 m), 2 h 34 min. Després d'una forta pujada plena de marrades s'arriba a un petit collet, on al flanc est hi ha el refugi del Teix. Es travessa el coll i se segueix en direcció E tot deixant un caminoi que, cap a l'oest, duu a la Portella de Cosp.

 

8,89 km (645 m), 2 h 40 min. Font del Teix. Està situada a l'esquerra d'un gran teix, en un boscós entorn natural amb força coves, balmes i avencs. Es pot veure també un petit bosc de teixos, arbres mil·lenaris que foren abundants en temps prehistòrics, quan el clima de la Terra era més fred. Cal tornar a Rasquera pel mateix camí.

 

17,78 km (172 m), 5 h. Rasquera.

 

 

Informació pràctica
Es recomana dur cartografia de l'entorn. Cal proveir-se de roba i calçat adequats, aigua i menjar suficient. Els usuaris d'aparells GPS poden descarregar-se els tracks i els Way Points des de la fitxa de la ruta.

 

 

Font: ACNA SL
Més informació a la web del Palau Robert

Javascript is required to view this map.