Bot. St. Josep-Forat de la Donzella, les Olles i la Fontcalda

Ruta a peu per la rodalia de Bot

Bot. St. Josep-Forat de la Donzella, les Olles i la Fontcalda

Bot

Fitxa tècnica
Durada: 3 h 15 min.
Distància: 12 km
Desnivell:  220 m
Dificultat: mitjana
Època recomanada: tot l'any
Senyalització:

 

 

Descripció
Bot està situat a la vora del riu de les Canaletes, entre les serres de Corrals, a la qual pertanyen els cims de l'Agulla, la Plana i Roca del Migdia i Pesells, que fa de divisòria d'aigües del riu d'Algars i de les Canaletes. S'hi arriba des d'Horta de Sant Joan (T-334) o des de Gandesa per la carretera TV-3531 (9,5 km).

La primera ocupació del lloc es creu que va ser en temps dels ibers, ja que s'han trobat restes d'antics poblats i trossos de ceràmica. Històricament trobem el terme de Buzot quan l'any 1153 es parlà de la delimitació dels termes del castell de Miravet. Igual que la resta de pobles de la comarca, passà dels templers als hospitalers a través de la Comanda d'Horta.

L'església parroquial de Sant Blai és renaixentista, de principis del s. XVII. Els murs són de pedra picada amb arcs de mig punt on es recolzen les voltes de creueria de la nau i les capelles laterals.

La Casa Paladella. Habitatge senyorial construït a finals del s. XVII, principis del s. XVIII.


Recorregut
Per anar a Sant Josep i al Forat de la Donzella, des del carrer de l'Estació ens dirigim al camí dels Horts. Seguim un camí asfaltat que, després de passar el riu de la Canaleta, ens durà a Sant Josep.

 

Ermita de Sant Josep de Bot

Aproximadament a la meitat d'aquest trajecte, passat el riu, trobem un camí a mà dreta que ens porta al Forat de la Donzella, una deu d'aigua que naix entre roques en un indret acollidor condicionat amb taules i bancs.

Finalment, al cap de 2 km de la sortida, hi ha l'ermita de Sant Josep, situada dalt d'un turonet sobre el riu. Darrere seu s'alcen les imponents roques de Migdia i l'Agulla.
 
Per anar cap a les Olles, sortim de Bot per la plaça de l'Església, seguim el carrer de Caseres fins al final, girem a l'esquerra i agafem el carrer de l'Estació fins a arribar a un camí asfaltat que ens porta a la carretera de Prat de Comte (0,5 km).

Continuem per la carretera baixant en la mateixa direcció durant 400 m. Trobem l'indicador al camp de tir, deixem la carretera, girem a la dreta i continuem pel camí que discorre en la mateixa direcció del riu, primer en pujada i després baixant suaument, sense agafar cap bifurcació.

Al cap de 4 km d'haver sortit arribem a les Olles del riu de les Canaletes, uns gorgs de formació natural en un indret de gran bellesa.

 


 
Informació pràctica
Per realitzar aquestes rutes cal calçat adequat, menjar i aigua. Es recomana dur cartografia de l'entorn.

 


Font: Consell Comarcal de la Terra Alta i ACNA, SL.
Més informació a la web del Palau Robert


 

Javascript is required to view this map.