Al voltant del mas de les Valls

Ruta a peu per la rodalia d'Arnes

Al voltant del mas de les Valls d'Arnes

Arnes

Fitxa tècnica
Durada: 4 h 30 min
Distància: 15,93 km
Desnivell: 420 m
Dificultad: mitjana
Època recomanada: tot l'any
Senyalització: parcialment
 

 

Descripció
Itinerari que recorre alguns dels paratges naturals més bonics dels ports d'Arnes, dins dels límits del Parc Natural dels Ports. Tot i haver tingut un passat d'intensa humanització, aquest territori se'ns presenta actualment com un espai natural feréstec i ple d'espècies animals i botàniques endèmiques o poc comunes a Catalunya, raó per la qual es creà el parc natural i l'espai protegit per l'àrea de Territori i Paisatge de Caixa Catalunya. Són destacables les espectaculars formes rocoses que travessa l'itinerari, així com els bells rierols al voltant dels quals es concilien paisatges i vida salvatge.
 

Al voltant del mas de les Valls d'Arnes


 

Recorregut
Per arribar al punt de partida de la ruta cal prendre la pista asfaltada que surt a migdia de la carretera T-330 entre Arnes i Prat de Comte, just en la seua confluència amb la T-334, al sud d'Horta de Sant Joan.

 

Als 2 km la pista entra dins del Parc Natural dels Ports i aproximadament als 8 km s'estaciona el cotxe a l'aparcament on hi ha un monument dedicat als guardes forestals, situat abans del mas dels Ateos i de l'àrea recreativa del Mas de la Franqueta. Ambdós indrets disposen de zones d'acampada (per fer-ne ús cal demanar permís a l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan: tel. 977 43 50 05), i el darrer també de pícnic i fonts.

 

Durant el recorregut es ressegueixen els rius de les Valls i dels Estrets, però no hi ha fonts, així que cal anar ben proveït d'aigua. A l'estiu les temperatures poden ser elevades. L'itinerari comparteix alguns trams de les etapes 1 i 5 de la travessa Estels del Sud.

 

0,00 km (541 m). Se surt de l'aparcament pel costat del monument per la pista que baixa a l'esquerra en direcció N. Es creua el riu dels Estrets per sobre d'una resclosa (km 0,19, 527 m) i després s'enfila cap al N i més endavant cap a ponent sense descans fins a la cota 676 m (km 1,59, 0 h 30 min). Tot seguit es torna a davallar per pujar un altre cop (SO) fins als 714 m (km 2,55, 0 h 45 min), on s'acaba la pista i es continua cap al SO per un camí que s'endinsa al bosc.

 

3,56 km (581 m), 1 h 05 min. Havent baixat pel camí, sempre seguint un rierol, s'arriba a l'esplanada on hi ha el mas de les Valls, que es pot contemplar al S pocs metres més enllà. En aquest punt apareixen fites que indiquen l'itinerari. El mas de les Valls, actualment en runes, agafa el nom de l'orografia del terreny, solcat per nombroses valls. És un indret molt bonic que inspira harmonia i serenor.


Mas de les Valls d'Arnes

Foto: Joel Marimon


3,80 km (572 m), 1 h 10 min. Quan s'és a l'extrem NO de l'esplanada, el camí fa un gir a la dreta cap al N per vorejar el riuet de les Valls: aquí es comparteix per primera vegada el recorregut de la travessa anomenada Estels del Sud en la seua primera etapa, entre Arnes i Beseit. Se segueix (NO) pel camí, marcat amb l'estrella blava identificativa d'aquest itinerari i paral·lel a les cristal·lines aigües del riuet de les Valls, fins que, al km 5,43 (535 m, 1 h 35 min), se surt de la vall que formen la imponent Roca Grossa de les Valls (al N) i la punta de l'Àliga (al S). En aquest punt s'abandona temporalment els Estels del Sud (que ascendeix cap al N) per continuar cap al NO pel mateix camí, que mica en mica es va eixamplant.
 

5,97 km (528 m), 1 h 45 min. Es desemboca a una pista, el camí d'Arnes al mas de Pau, que cal prendre a la dreta (NE) seguint les indicacions (rètol) de la Xarxa Cicloturista de la Terra Alta cap a Arnes i Caseres. També s'indica que, seguint la pista en direcció S durant 1,90 km, s'accedeix al Toll del Vidre, una altra zona remarcable i de recomanada visita del Parc Natural dels Ports.

 

7,17 km (591 m), 2 h 05 min. La pista, que voreja diversos oliverars i permet contemplar una preciosa panoràmica de la cara septentrional de la Roca Grossa de les Valls, arriba a una bifurcació: es trenca a la dreta (S) per una pista de terra tancada a la circulació de vehicles. Pocs metres després es recupera el trajecte dels Estels del Sud. Es deixen alguns trencalls a dreta i a esquerra i es continua remuntant en direcció NE.

 

7,94 km (591 m), 2 h 15 min. Quan la pista comença a descendir, cal sortir-ne per un camí que careneja tot recte cap al NE.

 

9,41 km (578 m), 2 h 35 min. El caminet mor en un de més ample que, per l'esquerra, continua el seu lleu descens en direcció N.

 

9,83 km (553 m), 2 h 40 min. Bifurcació. Es desemboca a una pista, que es pren a l'esquerra per seguir davallant cap al NO/N.

10,35 km (518 m), 2 h 50 min. Se surt a una pista asfaltada, el camí del Mas Nou, que cal agafar per la dreta en direcció E/NE. Es torna a abandonar la traça dels Estels del Sud.

 

11,04 km (496 m), 3 h. Bifurcació: cal seguir per la carretera de la dreta (SE) per abandonar-la al cap de 80 m per una pista de terra que surt a l'esquerra (E/SE). Aquesta pista baixa fins a trobar-ne una altra, que cal prendre a la dreta en direcció S i travessar el riu dels Estrets. S'entra a la part interior d'un marcat meandre.

 

11,60 km (473 m), 3 h 10 min. Bifurcació. Es deixa la pista trencant per un desviament menys fressat -indicat amb una fita- que s'enfila a la dreta (SO).

 

11,81 km (478 m), 3 h 15 min. Aquesta pista s'acaba en una clariana a l'entrada de la qual, entre els arbres, surt un sender (SE) que cal agafar: cal prestar-hi atenció i trobar una fita i un senyal de color groc. Uns metres més endavant es retroba el riu dels Estrets i, una mica més enllà, les marques d'Estels del Sud, en aquest cas de l'etapa 5, entre Paüls i Arnes.

 

12,29 km (481 m), 3 h 25 min. Se surt del bosc per continuar a migdia pel camí empedrat que recorre els estrets d'Arnes primer, i els de Lliberós tot seguit, una zona també protegida per l'àrea de Territori i Paisatge, de l'Obra Social de Caixa Catalunya.

 

13,94 km (510 m), 3 h 55 min. Pont a mà dreta sobre el riu dels Estrets: no s'ha de creuar. Es baixa per l'altra banda del pont i se segueix en direcció SE vora el riu. Passats 420 m el camí s'eixampla. Es troba un rètol que indica un aparcament (E): cal travessar-lo per cercar una pista de terra i uns plafons en què s'explica la ruta dels Estrets, així com les vies d'escalada de la zona. En aquest punt s'abandona definitivament el recorregut d'Estels del Sud i se segueix per l'esmentada pista en direcció S 170 m fins a desembocar a la pista asfaltada (km 14,78, 525 m, 4 h 10 min) per la qual s'ha accedit al punt de partida de la ruta: cal prendre-la a la dreta (S/SE).

 

15,93 km (541 m), 4 h 30 min. Aparcament del monument al guarda forestal. Fi de l'itinerari.

 

 

Informació pràctica
Per realitzar aquesta ruta cal portar roba i calçat adequats, menjar i aigua suficient. Es recomana dur cartografia de l'entorn. Els usuaris d'aparells GPS poden descarregar-se els tracks i els Way Points des de la fitxa de la ruta.

 

 

Font: ACNA SL
Més informació a la web del Palau Robert

Javascript is required to view this map.