Enoturisme a la Terra Alta

La ruta del vi. Paisatges entre vinyes que captiven

Visites enoturístiques a un celler de la Terra Alta

Enamora’t de la vernatxa, tasta una terra autèntica
El maridatge entre gastronomia i enologia s’ha convertit en un dels grans atractius turístics dels darrers anys, per això a les Terres de l’Ebre també fructifiquen les visites guiades als cellers amb tastos de vi i degustacions inclosos. I és que a la Terra Alta s’hi elaboren vins amb força i caràcter, amb cos i ànima, especialment de garnatxa blanca, la varietat autòctona, anomenada popularment vernatxa. Una manera de descobrir les Terres de l’Ebre a partir d’experiències organolèptiques.

En aquest apartat us proposem una ruta del vi per la zona vinícola més meridional de Catalunya, la Terra Alta, situada entre el riu Ebre i les terres del Matarranya (Aragó). Les serralades prelitorals calcàries de Pàndols, Cavalls i el Port presideixen un paisatge espectacular i típic del mediterrani interior. La vinya es conrea en terrasses, sovint naturals, amb diverses pendents (planes i costers) o en bancals.

Amb una història arrelada a una tradició vinícola mil·lenària, aquesta terra produeix el 90% de la garnatxa blanca de Catalunya i un terç de la producció mundial.

Les característiques diferenciadores dels seus vins són degudes principalment a la mediterranitat del seu terrer i al predomini de les varietats de raïm tradicionals. La importància de la garnatxa blanca i una cultura específica d’entendre’n l’elaboració fan dels vins blancs elaborats amb aquest raïm els que millor expressen el terrer i la cultura de DO Terra Alta i mereixedors d’un distintiu de garantia específic, el Terra Alta Garnatxa Blanca, que es distingeixen pel seu color groc, un nas subtil i per l’alta intensitat de sabors a la boca sense renunciar a l’autenticitat que li confereix el seu origen mediterrani.

Però a banda de vins blancs, també s’hi elaboren rosats, negres i fins a quatre tipus de licors: mistela blanca, mistela negra, ranci i vi dolç.

La Ruta del Vi: de catedral a catedral
Actualment en els dotze municipis que formen la Terra Alta hi trobem una seixantena de cellers (46 inscrits a la DO), una vintena dels quals fan visites enoturístiques.

Si voleu descobrir els secrets del vi, teniu un ventall de petits i familiars cellers, dos edificis modernistes que s’alcen al cel com catedrals, barraques modestes enmig de la vinya, masies centenàries... Panoràmiques que inviten a passejar per la vinya, a olora-la i a descobrir en primera persona com dóna els seus fruits. Rutes que relacionen vinyes, cellers, paisatges, escultures i pobles. I és que pels pobles és freqüent olorar raïm i vi, una flaire que prové dels cellers i que suposa tota una experiència sensorial que quedarà gravada en la memòria del visitant i que recordarà en cada copa de vi.

Us proposem una ruta poble a poble, començant per Gandesa, capital de comarca i on trobem la primera catedral del vi de les Terres de l’Ebre, i acabant al Pinell de Brai, a l’altra catedral del vi. En cotxe són uns 70 km. I si voleu anar en bicicleta per aquesta terra de vi, consulteu Pedalant entre vinyes (ruta 2), L’esperit del vi (ruta 7) i Un passeig assossegat (ruta 13) de la xarxa ciclista de la Terra Alta.