Reials Col·legis

Conjunt arquitectònic, CI del Renaixement i arxiu històric a Tortosa

Reials Col·legis de Tortosa

C/ de Sant Domènec, 12
977 444 668
43500
Tortosa

Aquest conjunt arquitectònic de Tortosa és un exemple únic d'art renaixentista a Catalunya.
 

Reials Col·legis de Tortosa

El complex està format per tres edificis:
 

Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties
Aquest edifici va ser fundat per l'emperador Carles V l'any 1544 amb l'objectiu d'instruir els conversos i d'aquesta manera evangelitzar i assimilar culturalment els moriscos (musulmans que havien restat a la ciutat un cop acabada la reconquesta). El palau presenta una façana senzilla on destaca el tractament monumental de la portalada. A la part central s'hi pot observar l'escut imperial del seu fundador i les figures de sant Jaume i sant Maties, patrons del col·legi. El pati interior, d'estètica plenament italiana, és un dels espais més emblemàtics d'aquest complex renaixentista. Distribuït en dos pisos, destaca l'ampit de la segona galeria on es van esculpir les efígies de la parelles reials de la Corona d'Aragó, des de Ramon Berenguer IV I Peronella d'Aragó fins a Felip III I Margarida d'Àustria. Actualment l'edifici acull l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre.
 

Detall interior dels Reials Col·legis de Tortosa
 

Col·legi de Sant Jordi i Sant Domènec
De l'edifici original només se'n conserven alguns elements puntuals. Destaca la portalada en la qual hi ha la inscripció domus sapientae (casa de la saviesa), que indica la funció de l'edifici. Dedicat a l'estudi de la teologia, després de les desamortitzacions de 1835 el convent va ser utilitzat com a quarter militar. Més tard, durant la Guerra Civil espanyola va ser gairebé destruït. Actualment és la seu de l'Escola Oficial d'idiomes.

 

Església de Sant Domènec
L'església va ser construïda al segle XVI amb posterioritat als edificis abans citats. És d'una sola nau, sense creuer, amb capelles situades als laterals, entre els contraforts. Presidint la nau central hi trobem l'armari de l'antic arxiu de Tortosa, procedent de la desapareguda casa de la ciutat. Destaca pel valor simbòlic que ens remet als orígens de l'arxiu municipal, així com per la qualitat artrítica de la seua decoració pictòrica. Amb les desamortitzacions de 1835 l'edifici va ser ocupat per unitats militars fins al 1910, any que l'Ajuntament el va adquirir per ubicar-hi el Museu Arxiu Municipal.

Església de Sant Domènec a Tortosa

Actualment s'ha adequat per acollir actes institucionals i s'hi ha instal·lat el Centre d'Interpretació de la Festa del Renaixement de Tortosa, que alberga una exposició de vestits de la Festa del Renaixement (reproduccions de l'abillatge lluït per una de les famílies nobles de la ciutat al segle XVI, i vestits de la Festa com el de Felip II, el vestit d'arxiver o el de procurador de la ciutat), a més d'audiovisuals, gravats de l'època, la porta de la desapareguda Casa de la Ciutat, l'Armari Arxiu (una de les joies del segle XVI), juntament amb episodis protagonitzats pels personatges del cinc-cents a Tortosa, el patrimoni renaixentista a les Terres de l'Ebre, la processó de Corpus i el bestiari de la ciutat, per acabar endintsant-se en la màgia de la Festa del Renaixement i els seus protagonistes, les actuacions al carrer i els espectacles propis.

Horari
De dimarts a dissabte, de 10.00 h a 13.30 h i de 16.30 h a 19.30 h.
Diumenges, de 10.00 h a 13.30 h. L'últim diumenge de mes és d'accés gratuït.
 

Informació
Telèfon oficines i reserves de visites en grup: 977 44 46 68
Correu electrònic: cir@tortosa.cat
Web: www.tortosaturisme.cat

Tarifes

-

GPS: Latitud

40.814305

GPS: Longitud

0.524436

Localització

Javascript is required to view this map.