Ermita de Santa Magdalena de Berrús

Construcció romànica a Riba-roja d'Ebre

Errmita Santa Magdalena de Berrús a Riba-roja

Part occidental del terme, a la dreta de l'Ebre
43790
Riba-roja


El lloc de Berrús, despoblat, es troba a la part occidental del terme de Riba-roja, a la dreta de l'Ebre. La seua església, Santa Magdalena de Berrús, va ser desmuntada i traslladada pedra a pedra a un turonet proper a causa de la construcció de l'embassament de Riba-roja després del 1962.

És una petita construcció romànica/gòtica coberta amb volta apuntada sostinguda per arcs torals apuntats, de pedra, molt junts. Sense absis destacat, l'església té la porta apuntada a la façana de ponent i una espadanya de dos ulls sobre la mateixa façana. És lloc de devoció popular i el Dilluns de Pasqua s'hi celebra un romiatge. El lloc de Berrús és documentat el 1205 i pertanyia als templers i després als hospitalers. A l'antic lloc de Berrús, abans que fos inundat per l'embassament, es van recollir nombrosos fragments de ceràmica romana (sigillata hispànica).

El camí per arribar-hi està ben senyalitzat i no es tarda a localitzar-la. S'ha de deixar la carretera comarcal i introduir-se per un camí rural.

El primer que trobem als peus de l'ermita és una àrea de pícnic coberta i preparada amb taules, bancs de pedra i unes quantes barbacoes. També hi ha aigua, serveis, etc. La vista és esplèndida i es contempla una bella visió dels boscos que l'envolten.

Des de l'àrea de pícnic fins a l'ermita hi ha un petit tros a peu i una imponent escalinata fins a arribar a la porta de l'ermita, una construcció gairebé quadrada, amb una façana principal que comprèn la porta d'entrada i un campanar.

Ermita de Berrús i àrea de pícnicRutes relacionades
En aquest entorn privilegiat hi ha el punt de partida de diverses rutes a peu o en cotxe.

· Una, a peu, ens descobreix ben a prop les trinxeres de la Batalla de l'Ebre.

· Una altra, força més llarga, surt des d'on hi ha l'última barbacoa gran i ens ofereix la possibilitat d'anar caminant cap a la Pobla de Massaluca o cap a la Fatarella. El camí de l'esquerra arriba fins a la Fatarella o barranc de Sant Francesc, amb l'ermita de Sant Francesc. Uns 100 metres abans d'arribar, un creuament que si agafem a la dreta farem cap al camí dels Valencians i al Mirador de la Ribera.
Pel camí hi ha diverses capelletes on hi havia una verge, que és on paren a resar quan van en pelegrinatge de la Fatarella a l'ermita.
Passada l'ermita, seguim pel camí fins arribar a la carretera que va de Riba-roja a Berrús.
La ruta és preciosa i des de dalt de Berrús i fins a la Fatarella les vistes de les muntanyes i el riu Ebre al fons són dignes d'admirar.
 

· I una altra, en cotxe, la pobla de Massaluca, Berrús i el riu Matarranya.

 

Embassament Riba-roja d'Ebre


A més a més, gràcies a la proximitat de l'embassament, els voltants del qual han sigut declarats espai d'interès natural, navegar per l'Ebre és un plaer a Riba-roja. Podem gaudir de les desembocadures dels rius Cinca, Segre i Matarranya, envoltats d'un frondós bosc de ribera i unes vistes magnífiques. Enmig del pantà trau el cap el campanar de la vila de Faió, que es troba sota l'aigua.

Cada any s'hi celebra el campionat de pesca esportiva, però d'aquesta pràctica es pot gaudir tot l'any, tant al pantà com riu avall. La pesca a Riba-roja s'ha convertit en un reclam turístic de primer ordre i de caràcter internacional. La pràctica més comuna és la pesca del silur, la carpa, el lluç de riu, la perca, la perca americana i el barb.

Tarifes

GPS: Latitud

41.233405

GPS: Longitud

0.402166

Localització

Javascript is required to view this map.