Centre d'Interpretació del Riu Sénia al Molí la Vella

Espai natural i museístic a la Sénia

Molí la Vella a la Sénia

Riu Sénia
977 71 30 00
43560
La Sénia


El Molí la Vella és un edifici amb més de 900 anys d’història, ubicat al costat mateix del riu Sénia. Documentalment en tenim referències des del s. XIV, quan s’utilitzava com a molí fariner. Sobre el s. XVI se’l coneixia com a molí de Montserrada pel nom de la família propietària, els Montserrat, de Canet. Entre el s. XVII i finals del XIX s’hi van realitzar dos ampliacions per instal·lar-hi primer un molí i després una fàbrica de paper. Al s. XX l’edifici ja tenia la fisonomia actual i era una de les tres fàbriques de paper actives al riu. Finalment, als anys 50 s’hi va instal·lar una fàbrica de gel que va funcionar fins a la generalització dels frigorífics domèstics als anys 70. En caure en desús, l’edifici es va anar afonant fins que a finals dels anys 80 l’Ajuntament de la Sénia el va adquirir i en va iniciar el procés de rehabilitació.

 

Edifici del Molí la Vella a la Sénia


Actualment, s’hi conserva el molí fariner d’origen medieval (resta en part per excavar), el molí paperer preindustrial (resta en part per excavar), la fàbrica de paper contemporània i, a l’alçada del pis superior, hi ha la bassa de subministrament d’aigua, avui convertida en hort.

Un aspecte curiós d’aquest edifici és el nom, ja que, suposem que per una adaptació de la parla popular, durant molts anys l’hem anomenat Molí l’Abella, però fa poc temps s’ha descobert documentació on el nom que hi apareix és Molí la Vella, per tant, molt fàcilment trobarem informació amb un nom o l’altre.

Avui dia a l’edifici del Molí de la Vella trobem ubicat el Centre d’Interpretació del Riu Sénia, que naix de la col·laboració de l’Ajuntament de la Sénia, el Centre d’Estudis Seniencs i el Parc Natural dels Ports amb la finalitat de mostrar com el medi natural i l’home han anat creant un entorn paisatgístic fortament humanitzat que conserva la riquesa de l’ecosistema de ribera.

 

Centre d'Interpretació del Riu Sénia al Molí la Vella


Visites guiades
Dissabtes, a les 13 h (o qualsevol dia reserva prèvia)
Tarifa: 3 € per persona (grups de 20 persones o més: 1,5 € per persona)

En aquest equipament el visitant trobarà informació per entendre la història i les formes de vida de la gent que ha viscut vora el riu Sénia.


El centre s’estructura en cinc àmbits diferents explicats mitjançant objectes originals, plafons explicatius i quatre audiovisuals. En concret s’explica la història de l’edifici, del paisatge natural i humanitzat proper, la xarxa hidraúlica i les activitats industrials lligades al riu i en darrer terme dos casos especials d’aprofitament industrial i de gran importància històrica en el desenvolupament de la Sénia com la manufactura de paper i de pinzells de fusta.

Més informació
www.lasenia.cat

Tarifes

3 €

GPS: Latitud

40.627178

GPS: Longitud

0.283689

Localització

Javascript is required to view this map.