Catedral de Santa Maria de Tortosa

Temple gòtic a Tortosa

Catedral de Tortosa

Carrer de la Cruera
977 449 648
43500
Tortosa

La Catedral de Tortosa és, sens dubte, el conjunt arquitectònic més destacat de la ciutat. L'actual temple gòtic, iniciat el 1347, va ser dissenyat segons les modes del segle XIV i ocupa l'emplaçament de l'antiga catedral romànica, de la qual només resten alguns vestigis en murs i finestres. L'edifici és de planta basilical, amb tres naus i capelles laterals, i té una coberta de volta de creueria.

La nau central, el claustre i la capella de la Mare de Déu de la Cinta són alguns dels punts més recomanables per visitar. Tampoc poden passar desapercebuts els dos retaules situats a la zona de l'absis. Al presbiteri trobem el retaule romànic de la Mare de Déu de l'Estrella, del s. XIV, que està bastit en fusta daurada i policromada. L'altre, situat a la capella central de la girola, és el retaule de la Transfiguració, obra de la segona meitat del segle XV, que s'ha atribuït al renombrat taller de Jaume Huget. Els púlpits són dels segles XV-XVI.

El claustre gòtic és de planta trapezoïdal amb galeries formades per arcs apuntats. Les seues naus contenen una important mostra de lapidari. També s'hi troba l'accés a l'antic menjador dels canonges (actualment habilitat com a sala d'exposicions) així com una de les principals entrades al temple.
 

Claustre de la Catedral de TortosaLa capella de la Mare de Déu la Cinta està situada en un dels extrems de la nau central. Va ser bastida entre 1672 i 1725 i destaca pel retaule amb la imatge de la Mare de Déu de la Cinta. Les impressionants pintures murals i els recobriments amb marbre rogenc (extret dels afores de la ciutat, de l'anomenada pedrera de la Mare de Déu de la Cinta) la converteixen en una clara mostra d'arquitectura barroca.
 

 

Museu de la Catedral
El museu catedralici és un magnífic espai per gaudir de l'art religiós acumulat durant nou segles a la seu tortosina. La mostra recull 200 peces entre quadres, escultures, tapissos, objectes d'orfebreria i còdex, que es remunten fins al segle XII.

Malgrat que algunes de les obres més valuoses van desaparèixer durant la Guerra Civil espanyola (com per exemple diversos objectes litúrgics relacionats amb el Papa Luna o el reliquiari major de la Mare de Déu de la Cinta), el museu conserva objectes de gran importància, entre els quals destaca el cadiratge del cor del segle XVI -la peça renaixentista més gran del seu estil i una de les més ben conservades de Catalunya-, el missal de Sant Ruf (segle XII), el retaule de la Transfiguració (segle XV), el tapís flamenc del Sant Sopar (segle XV) i un Crist de marfil del segle XVII. També són destacables la làpida trilingüe del segle VI -escrita en llatí, grec i hebreu- i la magnífica col·lecció de còdexs, com ara el Civitates Dei, de sant Agustí.

A més, l'exposició permet visitar diferents àmbits de la catedral tortosina, com per exemple l'antic palau del bisbe, el palau del prior major, el menjador dels canonges, el dormitori, el claustre i una part dels passadissos subterranis de la catedral.
 

Horari
Dilluns, tancat (excepte festius o vespres de festa).
De dimarts a dissabte: d'10.00 h a 13.30 h i de 16.30 h a 19.00 h.
Diumenges: de 12.30 a 14.00 h.
Tancat els dies 25 i 26 de desembre, 1 de gener i diada de la Cinta (primer diumenge de setembre).

Entrada: 3 €
Tel. 977 445 110

 


Més informació
Museu de la Catedral de Tortosa
Pl. de l'Olivera, s/n
Tel. 977 441 752

Oficina de Turisme Jardins del Príncep
C. Castell de la Suda, 1
Tel. 977 442 005
a/e: turisme@tortosa.cat
Web: www.tortosaturisme.cat

Tarifes

-

GPS: Latitud

40.814218

GPS: Longitud

0.522274

Localització

Javascript is required to view this map.