Rasquera

Passejant per Rasquera

Balneari de Cardó


Rasquera és l’únic poble per on es pot accedir al balneari de Cardó, antic monestir del segle XVII. Al final del segle XIX van transformar el cenobi carmelità en un balneari que va gaudir de reconeguda i merescuda fama. Al voltant dels anys 70 del segle XX esdevingué planta embotelladora d’aigua.

 

Església de Sant Joan Baptista

Un passeig tranquil pels carrers de la localitat ens mostrarà l’església de Sant Joan Baptista, que data del segle XVIII, i tot de passatges estrets i costeruts i de forts desnivells, que ens conduiran a les restes de l’antic castell. En aquest recorregut pel nucli antic trobarem carrers medievals i porxos, entre d’altres punts d’interès.
 

Carrer de Rasquera


El seu terme municipal, però, compta amb paratges de gran bellesa natural com per exemple el refugi de la Font del Teix, on es poden fer excursions i estades de cap de setmana. La gran riquesa botànica d’aquest indret, on creixen joncs, trèvols, aurons o pins negres, se suma a una espècie no gaire comuna com són els teixos. Just a sobre de la font s’aixeca un enorme exemplar de quatre metres de circumferència, que dóna nom al manantial i ofereix ombra a tothom que el visita.

Per tal de descobrir aquests magnífics arbres, la vegetació mediterrània, la singular orografia o l’arquitectura rural, podem seguir un itinerari pels estreps de la serra de Cardó, on es conserva un singular bosc de teixos de l’obaga o teixeda de Cosp.

També podem atançar-nos fins a l’ermita de Sant Domingo de Guzman, temple del s. XVII amb planta de creu llatina, d’estil neoclàssic. Aquest santuari està situat en una esplanada envoltada d’arbres, que esdevé una àrea de lleure ideal pel seu condicionament, ja que compta amb serveis d’aigua potable, lavabos, fogons, taules amb seients i gronxadors per la canalla. Aquest indret compta també amb una miranda des de la qual es pot observar tota la cubeta de Móra i diversos municipis del Priorat.

Cal esmentar que gairebé més de la meitat de les dones de Rasquera porten a terme el treball de la fulla de palma, de forma artesanal. Amb aquest material fabriquen cabassos, senalles, collitores, sàrries, etc.