Horta de Sant Joan

Passejant per Horta de Sant Joan

L’antic Hospital és l’edifici renaixentista que acull en l’actualitat el Centre Picasso d’Orta, que fent un homenatge permanent al pintor malagueny, recull la reproducció de tota l’obra, que s’aproxima a 240 pintures, que l’artista va crear a Horta i pensant en Horta i amb les quals va immortalitzar aquest poble.
 

Centre Picasso d’Orta

El centre històric d’Horta és Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de conjunt històric. Conté edificis de gran interès arquitectònic, com ara l’església parroquial de Sant Joan Baptista, amb elements que van del s. XIII fins al XVIII; l’espectacular conjunt renaixentista de la plaça de l’Església, sobre els porxos de la qual s’alça l’ajuntament renaixentista del s. XVI, que compta amb lantiga presó municipal (avui convertida en espai museístic) als seus baixos; la Casa del Delme, palau d’estil lleidatà amb una galeria a la golfa i una garita en un dels extrems; altres cases nobles i l’esmentat antic hospital. Tot plegat esdevé un passeig entre el gòtic i el renaixement.

Dins el terme municipal d’Horta, a dos quilòmetres de la població i situat al peu de la muntanya de Santa Bàrbara, es troba el convent de la Mare de Déu dels Àngels, més conegut com convent de Sant Salvador d’Horta. Aquest conjunt, declarat monument historicoartístic, consta de l’església considerada el principal monument religiós templer que es conserva a Catalunya. L’atri i l’escalinata d’accés són d’època dels hospitalers.

Propera al convent, hi ha la Torre de Galindo, una torre de defensa medieval que data del segle XIV-XV, molt singular per la seua construcció, que la converteix en una meravella arquitectònica de l’època.

Situada a 500 metres de la vila, hi ha una olivera mil·lenària, d’una varietat desconeguda avui dia, anomenada Lo Parot, que ha sigut declarat arbre monumental per les seues inusuals dimensions: un volt de canó a 1,30 m del terra de 7,45 m i un volt de soca de 15 m.

Un altre arbre monumental és el pi de Balija, de 19 m d’alçada i 5,60 m de volt de soca, que amb les seues branques de 10 i 12 m, que pel seu propi pes baixen i es recolzen a terra, adquireix un aspecte fantasmagòric.

Horta compta amb un punt d’informació turística permanent sobre el patrimoni natural, arquitectònic i artístic del territori. Es tracta del Cap de l’Ecomuseu dels Ports, que conté diversos espais expositius, audiovisuals, muntatges escenogràfics, exposicions, guies temàtiques i una terrassa panoràmica que esdevé un espectacular mirador del territori.

Pel que fa al parc natural del Port, el camí es troba a 2 km del poble. A partir de la cruïlla de la carretera de Tortosa i seguint els 12 km de pista asfaltada trobem la zona d’acampada (mas dels Ateos), l’àrea de lleure de la Franqueta i el Mas de Quiquet, que és un centre d’interpretació del territori. Durant aquest trajecte, tot i seguint les recomanacions de respecte del medi i prevenció d’incendis, podem gaudir de boniques panoràmiques.

A 1 km del poble, si volem fer un recorregut a peu, a cavall o en bicicleta, tenim l’oportunitat de fer-ho mitjançant la Via Verda. Es tracta d’un ruta que arranca des d’Horta i segueix l’antiga via de tren que comunicava Tortosa amb el Baix Aragó, a través de nombrosos túnels i ponts.

També trobem dos punts de bany al riu Canaletes, per l’antic camí de Bot, hi ha les Olles del Baubo, i al riu Algars, al final de la Via Verda, l’assut.
 

Les Olles

El medi natural d’Horta és també ideal per a la pràctica d’esports a l’aire lliure. Les abundants coves, gorges i avencs propicien activitats com l’espeleologia i el barranquisme (al barranc del riu Canaletes), l’escalada (a les roques de Benet) o altres de més tranquil·les com l’excursionisme o els recorreguts amb BTT.