Terres de l'Ebre

Una mica d'història

Les comarques ebrenques són terres amb un gran patrimoni cultural i històric. Al llarg dels segles, el riu Ebre ha esdevingut una gran via de comunicació entre les zones costeres i de l’interior de la península, un punt de convergència de gents i cultures.

Portal del Romeu de Tortosa i ballada de jotes al Delta


D’una altra banda, el caràcter de territori cruïlla entre Catalunya, el País Valencià i Aragó ha convertit les Terres de l’Ebre en nucli central de negociacions, repoblaments i expansió del cristianisme. Les empremtes de tot aquest llegat són nombroses: pintures prehistòriques, castells, esglésies i palaus, construccions modernistes... adobades amb una bona dosi de tradicions. Museus, festes de recreació històrica o rutes per espais decisius en la història ens permeten gaudir-ne i sobretot, no oblidar.

 

El tram final de l'Ebre ha sigut gresol de diverses cultures. I és que com a punt estratègic per al comerç (per l'entrada de productes des del mar cap a les terres més interiors de la península) ha captivat tot tipus de civilitzacions: els ibers, els romans, els àrabs, els jueus i els cristians hi van establir alguns dels enclavaments més importants. El pas de totes aquestes cultures ha deixat un important llegat que es fa notar en les tradicions populars, els monuments, la parla i, també, en el caràcter de la gent.

Tot aquest llegat natural i cultural enriqueix la visita a les Terres de l'Ebre i permet al turista descobrir els detalls que s'amaguen en el mosaic que dibuixen les quatre comarques més meridionals de Catalunya.

Les Terres de l’Ebre ofereixen una història estretament vinculada al riu Ebre, festes religioses d’origen medieval, músiques i danses tradicionals i una gastronomia d’herència musulmana i cristiana que recull el millor de la muntanya, del riu i de la mar. L’arròs del Delta, l’oli del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, les fruites de la Ribera d’Ebre o el vins de la Terra Alta són alguns dels productes (reconeguts amb diversos distintius de qualitat com la denominació d’origen o la identificació geogràfica protegida) que nodreixen la singular tradició culinària de les Terres de l’Ebre.
 

Poble vell de Corbera i poblat ibèric de Vinebre
 


Reserva de la biosfera
Les Terres de l’Ebre han sigut reconegudes per la Unesco com a reserva de la biosfera. La candidatura, impulsada per una setantena d’institucions i entitats socioeconòmiques de les quatre comarques de l’Ebre, ha comptat amb 55 administracions locals del territori. A més, Ebrebiosfera ha tingut el suport de l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, que com a president honorífic del Consell Promotor ha acompanyat la candidatura en el procés cap al reconeixement.
 

Les reserves de la biosfera van nàixer amb l'objectiu de convertir-se en un instrument estratègic perquè científics, planificadors, agents econòmics i entitats treballessen conjuntament en la preservació dels valors naturals i en el desenvolupament sostenible del territori. La idea original és conservar la diversitat biològica de zones del planeta amb valors naturals importants i fer compatible l'activitat humana amb aquests mateixos valors, ja que la millor manera de conservar aquests espais naturals és garantir que la població local hi puga viure i desenvolupar normalment les seues activitats.