Riba-roja d'Ebre

Una mica d'història

Restes neolítiques i romanes són els primers testimonis de la història, malgrat això, les arrels de l’actual Riba-roja es remunten a finals del s. XII. Les dècades següents van estar molt vinculades a la història de les ordes militars medievals. Així, la població va formar part dels territoris que van ser entregats a l’orde dels templers després que el comte Ramon Berenguer IV conquerís Miravet.
 


 

Es diu que la població va créixer al voltant del castell templer de Rippe Rubee, del qual el temps ha anat esborrant-ne les restes per deixar actualment una configuració de portals, places i carrerons amb una posició estratègica que tenia el riu Ebre com a protagonista. Amb la caiguda de l’orde del Temple, la població va passar a estar en mans dels hospitalers.

El s. XVI va ser el del creixement del nucli urbà, amb la construcció de noves muralles. Al s. XVII, es va acabar la torre de l’església del municipi.

La història més recent de Riba-roja d’Ebre ha estat marcada, com a la resta de municipis de la comarca i de la veïna Terra Alta, per la cruesa de la Batalla de l’Ebre, una de les més dures de la Guerra Civil espanyola.